Welcome

Anti Essays offers essay examples to help students with their essay writing.

Sign Up

Tangjung Rhu Essay

  • Submitted by: YiJie1
  • on August 21, 2015
  • Category: English
  • Length: 767 words

Open Document

Below is an essay on "Tangjung Rhu" from Anti Essays, your source for research papers, essays, and term paper examples.

Karangan Jenis Forum
Karangan Contoh
Tajuk: Rasuah
Pengerusi Forum : Assalamualaikum dan salam sejahtera. Guru-guru dan rakan sekelas. Pada pagi ini kita bersyukur kerana berpeluang membincangkan satu lagi masalah sosial yang saya kira semakin kronik jika tiada usaha langkah yang drastik diambil untuk menanganinya. Tanpa melengahkan masa, izinkan saya memperkenalkan ahli-ahli panel, iaitu di sebelah kiri saya ialah saudara (Muhammad Ubaidullah Bin Ahmad Rumizi) .Selamat datang saudara.Seterusnya ahli panel kedua ,saudari (soh yi jie).selamat datang saudari.Dan hujung sana,nampak pemalu tapi bijak berkata-kata,saudari(TAN SHU LI) .Selamat datang juga buat saudari. Tajuk forum pada pagi ini ialah "masalah rasuah di Negara malaysia". Seterusnya saya mempersilakan ahli panel kita, iaitu panel pertama dan kedua memberi definisi rasuah dan ciri-cirinya.

panel pertama : Assalamualaikum dan terima kasih saudara pengerusi. Berdasarkan laman web suruhanjaya pencegahan rasuah Malaysia (SPRM), rasuah merupakan suatu perbuatan yang melibatkan pemberian dan penerimaan wang atau barangan tertentu dengan niat untuk mengelakkan tindakan diambil atau mendapat keistimewaan. Amalan rasuah ini melibatkan semua lapisan masyarakat sama ada dalam sektor awam ataupun swasta. Antara jenis sokongan pula adalah dalam bentuk material seperti wang, kereta, dan rumah, dan bentuk hiburan seperti wanita, melancong ke luar negeri dan sebahagainya.

panel kedua : Menurut Perdana menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi menyifatkan amalan rasuah sebagai barah dan jika dibiarkan akan menyebabkan sesebuah kerajaan runtuh dan sekali gus menjatuhkan imej Negara di mata antarabangsa.

Pengerusi :Terima kasih kepada panel pertama dan kedua kita. Kita sudah jelas mengenai isu rasuah. Sekarang apakah pendapat ahli panel ketiga kita mengenai punca rasuah?

panel ketiga : Saudara pengerusi. Izinkan saya mencelah sedikit. Punca utama ialah pengaruh rakan. Apabila melihat rakan sekerja menerima...

Show More


Citations

MLA Citation

"Tangjung Rhu". Anti Essays. 17 Dec. 2018

<http://trenmayamx.com/free-essays/Tangjung-Rhu-762762.html>

APA Citation

Tangjung Rhu. Anti Essays. Retrieved December 17, 2018, from the World Wide Web: http://trenmayamx.com/free-essays/Tangjung-Rhu-762762.html