Welcome

Anti Essays offers essay examples to help students with their essay writing.

Sign Up

Economy Essay

Open Document

Below is an essay on "Economy" from Anti Essays, your source for research papers, essays, and term paper examples.

POJAM EKONOMIJE
Pojam ekonomije ima anticko poreklo,i sastoji se od dve grcke reci oikos-gazdinstvo i nomos-pravilo (pravila vodjenja domacinstva)

Politicka ekonomija kao nauka nastaje znatno kasnije,i danas ona oznacava naucnu disciplinu koja istrazuje drustvene zakonitosti materijalnog zivota ljudi.

Robins je jedan od ekonomista koji su pokusali da odgovore na pitanje sta je ekonomija,i on je rekao da je to nauka koja proucava ljudsko ponasanje kao odnos izmedju ishoda i ogranicenih sredstava koja mogu imati razlicite upotrebe.
Lipsi je pisao da se savremena ekonomija bavi alokacijom drus.resursa na alternativne upotrebe I raspodelom drustvenog bogatstva na grupe I pojedince, promenama proizvodjnje I raspodele tokom vremena I efikasnoscu odnsno neefikasnoscu ekonomskih sistema.
Marsal je zakljucio da je ekonomija proucavanje covekovih akcija u poslovom zivotu I da ona istrazuje kako covek dolazi do dohodka I kako da ga upotrebljava.


PREDMET EKONOMIJE

Ekonomija kao nauka poistice iz ekonomskih procesa i odnosa koje ljudi obavljaju i uspostavljaju,s namerom da obezbede spostvenu egzistenciju i socijalnu reprodukciju.Ona kao pozitivisticka i normativisticka nauka treba da odgovori na 4 pitanja:

  1.STA PROIZVODITI? Ovim pitanjem se bave mnoge ekonomske,bioloske i tehnoloske nauke koje treba da rese brojne problem i odnose izmedju proizvodnje i potrosnje,od identifikovanja obima i strukture potreba,do nacina njihovog najefikasnijeg zadovoljavanja.

  2.KAKO PROIZVODITI? (racionalno kombinovanje raspolozivih faktora proizvodnje) Ovo pitanje ima dve strane,tehnicko-tehnolosku,i organizaciono-ekonomsku.Potrebno je da se resi pitanje koliko je sredstava neophodno uloziti u proizvodnju,kako bi se zadovoljili standardi i osnovni ekonomski principi: produktivnost,ekonomicnost i rentabilnost.

  3.ZA KOGA PROIZVODITI? Slozenost ovog pitanja proistice iz slozenosti mehanizma i zakonitosti raspodele drustvenog bogatsva na ekonomske...

Show More


Citations

MLA Citation

"Economy". Anti Essays. 18 Dec. 2018

<http://trenmayamx.com/free-essays/Economy-728480.html>

APA Citation

Economy. Anti Essays. Retrieved December 18, 2018, from the World Wide Web: http://trenmayamx.com/free-essays/Economy-728480.html