Welcome

Anti Essays offers essay examples to help students with their essay writing.

Sign Up

10 Thinks i Will Do For Malaysia If i Become a Cel Essay

  • Submitted by: priyadh
  • on March 23, 2012
  • Category: English
  • Length: 481 words

Open Document

Below is an essay on "10 Thinks i Will Do For Malaysia If i Become a Cel" from Anti Essays, your source for research papers, essays, and term paper examples.

Gaya hidup sihat satu amalan yang murni.

Nyatakan cara-cara mencapai gaya hidup sebegini.

          Gaya hidup sihat bolehlah ditakrifkan sebagai satu amalan kehidupan yang membawa impak positif kepada diri seseorang, keluarganya dan masyarakat. Antara contoh kehidupan yang sihat ialah individu tersebut hidup dengan penuh ceria tanpa mengalami sebarang masalah yang boleh menjejaskan kehidupannya untuk satu tempoh tertentu pula. Sudah pasti dalam kehidupan era moden yang begitu banyak tekanan ini gaya hidup sihat menjadi satu matlamat yang perlu dicapai segera. Oleh itu, terdapat pelbagai tindakan yang boleh dilakukan untuk mencapai matlamat ini.

        Tindakan awal ialah seseorang itu perlu mengamalkan satu diet pemakanan yang seimbang dalam kehidupannya. Dalam keadaan kehidupan sebenar, ramai yang suka mengambil satu jenis makanan sahaja seperti hanya memakan daging tanpa mengambil sayur dalam diet mereka. Ketiadaan diet yang seimbanglah atau hanya menumpukan pemakanan mereka terhadap satu aspek sahaja yang menyukarkan seseorang untuk mencapai matlamat gaya hidup yang baik ini. Jelaslah, diet yang seimbang membolehkan kita semua mencapai satu kehidupan yang ceria kerana semua zat yang diperlukan oleh badan diperoleh menerusi pemakanan yang baik itu di samping menjauhi obesiti dan penyakit kronik.

        Selain itu, aktiviti senaman yang berkala mampu menjadikan kehidupan yang dijalani oleh seseorang itu lebih sihat dan menceriakan. Kita boleh menjalankan aktiviti berjalan atau berlari bersendirian atau melakukan aktiviti bersukan bersama-sama keluarga atau ketika hujung minggu untuk mendapatkan senaman sebegini. Aktiviti senaman sudah lama diakui oleh pakar perubatan mampu menjadikan sistem peredaran darah manusia lebih stabil dan baik. Ekorannya,   senaman turut menjadikan sistem imunisasi mereka lebih tinggi. Sebagai impaknya, semakin kerap senaman dilakukan, semakin tinggilah tahap kesihatan seseorang itu kerana minda yang cerdas datangnya...

Show More


Citations

MLA Citation

"10 Thinks i Will Do For Malaysia If i Become a Cel". Anti Essays. 16 Dec. 2018

<http://trenmayamx.com/free-essays/10-Thinks-I-Will-Do-For-191071.html>

APA Citation

10 Thinks i Will Do For Malaysia If i Become a Cel. Anti Essays. Retrieved December 16, 2018, from the World Wide Web: http://trenmayamx.com/free-essays/10-Thinks-I-Will-Do-For-191071.html